Totul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluția mea și greșelile pe care le-am făcut.

 

În primul rând, aș vrea să mă prezint și să îți spun câteva lucruri despre mine. Mă numesc Georgeta Curea (da, știu că te întrebi acum de unde vine numele,,GeoLenn”, dar asta îți spun în rândurile următoare). Am 27 de ani…prima dată am scris 24 ( râd. La vârsta asta cred că am și rămas). M-am născut în jud. Olt, undeva la țară, am crescut cu bunicii. A fost o copilărie minunată. Am o soră mai mare și un frățior mai mic. După ce "m-am făcut mare" am mers la facultate în București, la Academia de Studii Economice. Eram tare pasionată de matematică pe vremea aceea. Nu am terminat facultate pentru că nu mă regăseam și am început să cochetez cu domeniul de beauty, unde m-am și regăsit.

Concluzia: oriunde ne-ar duce viața, ne vom regăsi dacă suntem pregătiți să o luăm de la capăt, fără teamă de esec.

Am luat-o de la capăt de multe ori. Am fost make-up artist la Estee Lauder, o perioadă extrem de frumoasă din viața mea, dar parcă tot nu simțeam că pot atinge culmi înalte. Așa că viața mi-a scos în cale un om minunat, care îmi este și acum alături și mă susține necondiționat, pe prietenul meu. Împreună ne-am mutat în Timișoara. Și pentru că nu găseam unde să merg să îmi fac manichiura, nu cunoșteam pe nimeni, era un oraș complet nou pentru amândoi, iar ,, eu nu merg așa oriunde” să îmi fac unghiile, pentru că sunt destul de perfecționistă, am zis să încerc să mi le fac singură până găsesc unde să merg. Normal că habar nu aveam ce presupunea asta și nu m-a ținut nici 3 zile manichiura.

Am tot încercat, am tot încercat, nu înțelegeam ce nu fac bine, de ce nu țin unghiile (le făceam cu ojă semipermanentă), apoi a venit sora prietenului meu pe la noi și am zis să îmi expun non-talentul și pe unghiuțele ei. Atunci ea mi-a spus, nu pot sa uit vreodată: ,, Poate mergi la un curs și vei avea apoi și cliente“. Răspunsul meu a fost: “ Eu? Să fac unghii? Niciodată! Doar așa, să îmi fac mie…nici gând să fac pe altcineva’’.

Ei bine, uite-mă astazi, 3 ani mai tarziu, iubind ceea ce fac, făcând unghiuțe.
N-o să mai spun niciodată ,,NICIODATĂ”.

M-am luat cu vorba și era să uit să vă spun de unde vine numele “ GEOLENN”. Sora mea mă alinta așa mereu și așa mi-a și rămas numele. Mi-a plăcut extrem de mult și mi-a plăcut ideea ca și voi să mă știți așa, pentru că îmi sună familiar.

Am urmat un curs de bază la Școala Reflexovital din Timișoara, care a durat 3 luni. Mergeam de 2 ori pe săptămână.

A fost greu și de multe ori plecam de la curs dezamăgită că “e atât de greu să faci unghii și eu nu stiu dacă voi putea face asta”. Prietenul meu m-a încurajat de fiecare dată, spunându-mi “ mai mergi și la alte cursuri și vei învăța, ai răbdare”. Vă dați seama că îmi lipsea răbdarea cu desăvârșire, și nu a fost așa cum mi-am închipuit, că voi învăța din primele zile. Cred că așa ne-am spus toate la început: ,,Ce poate fi atât de greu să faci unghii?”.

Am terminat cursul, și am început să pun în practică pe colegele de la locul de muncă. Încă lucram la ESTEE LAUDER. La primul curs nu învatasem să lucrăm cu freza, am învățat mai mult tehnicile vechi, deci vă imaginați cât de greu mi-a fost să stilizez cuticula fără freză și să îndepărtez materialul cu pila sau cu acetonă, în caz ca era ojă semipermanentă.

Îmi făcusem acasă un mic colțișor unde lucram, în sufragerie, și luam toate clientele care veneau doar pentru a exersa, lucrând cu niște prețuri extrem de mici, 30 lei-50 lei.

Câteva luni până mi-am intrat cât de cât în mână, am lucrat acasă, lucram și la Estee, mă împărțeam cum puteam între ambele joburi. Apoi, după un curs de dry-combi manicure,unde am descoperit freza electrică, care mi-a schimbat viața, am prins curaj mai mult și am decis să mă mut la un salon. Era fix perioada când a început pandemia de Covid. Nu pot să uit acele momente.

Am început să îmi doresc să fac ’’unghii perfecte’’, vedeam și eu pe Instagram la rusoaice și îmi repetam în gând ‘’până nu fac și eu asa manichiuri, nu mă las”.

Nu vă gândiți că am fost mereu optimistă. Am avut multe momente în care am zis că eu mă las, că nu pot să fac asta.

Pentru că îmi doream să am cliente, fotografiam fiecare lucrare pe care o făceam și o postam pe rețelele de socializare, iar în modul acesta îmi vedeam și greșelile.

îți recomand să faci fotografii manichiurilor, astfel poți observa cel mai ușor greșelile.

Făceam fotografii pe masă, la lumina lămpii. Erau "profi" pozele acelea acum 3 ani. Îți las aici o poză cu unghiuțele pe care le făceam eu când m-am mutat la salon și o poză cu manichiurile din prezent. Ca să te încurajez să mergi înainte, să mergi la cursuri de perfecționare și să faci multă, multă practică.

Totul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluțiaTotul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluția

 Atunci (2019)

 

Totul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluțiaTotul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluția

 Acum (2022)

 

Sunt atât de multe de spus, dar dacă nu mă opresc, scriu aici o carte.

Vreau să împărtășesc cu tine greșelile pe care le-am făcut și care mi-au îngreunat evoluția, pentru ca tu să le evitați.

Mergeam la cursuri după cursuri și nu așteptam să pun în practică tot ce am învățat la niciunul dintre ele. Și din cauză că tot nu aveam rezultate mă grăbeam să merg mereu la un nou curs, crezând că așa voi învăța.

E important ca după un curs să lucrezi mult, iar după ce se fixează toată informația bine în minte, să mergi la un nou curs. Practica este cea mai importantă. E pe primul loc, iar abia apoi vin cursurile de perfecționare. Chiar dacă facem 100 de cursuri, fără practică, nu rezolvăm nimic.

Mă supăram și nu aveam încredere în mine. Credeam că după un curs eu trebuie să fac unghii la fel de bine ca trainerul. E total greșit. Ceream de la mine prea mult și nu aveam răbdare.

Lucram pe prețuri mult prea mici și nu reușeam nici să îmi plătesc cheltuielile la salon.

Nu îmi selectam clientela și îmi ocupam locurile cu cliente dificile, ceea ce nu m-a ajutat deloc. Mai ales când ești la început, acest gen de cliente te demoraliză groaznic. Îți recomand să evitați viitoarele colaborări cu cliente dificile sau care vin cu critici neconstructive.

O altă greșeală făcută era faptul că mereu comandam în exces chestii nefolositoare, pe care le-am aruncat după câteva luni.

Un sfat pe care vreau să ți-l dau și pe care mi l-aș fi dat și mie la vremea aceea este să nu te demoralizezi. Nimeni nu s-a născut învățat, totul se învață. Ai răbdare, scapă de clientele dificile, fotografiază fiecare manichiură pentru a-ți vedea greșelile și investește în aparatură de calitate. Freza electrică, lampa UV, aspiratorul de praf, sunt unele dintre cele mai importante lucruri care ne ușurează munca și trebuie să fie de cea mai bună calitate.


Cum am reușit să atrag cliente la început?

E o întrebare pe care o primesc des, și nu mă miră, pentru că asta mă întrebam și eu atunci când am terminat primul curs.

Toate femeile își fac unghiile în ziua de azi, întrebarea e cum ajungem la ele.

Eu am procedat în felul următor: promovam pe Facebook și Instagram cele mai frumoase manichiuri pe care le făceam, selectând toată Timișoara precum și împrejurimile.

Făcând asta, postarea ta ajunge la multe persoane interesate și în funcție de impactul pe care îl are postarea, vor începe să vină și cliente.

Încă un lucru care a contat foarte mult în evoluția mea a fost să nu îmi las nicio clientă să plece nemulțumită. Îmi dădeam silința fac cât de bine puteam, până ajungeam la “perfecțiune”. Știam că fiecare clientă se întorce lunar și că fiecare clientă mulțumită mă poate recomanda și colegelor sau prietenelor ei.

Nu mă grăbeam când munceam, dura mult, dar măcar făceam bine. Uneori dura chiar și 3 ore până terminam o manichiură.


Cum am evoluat și cum am început să devin cunoscută în mediul online?

Sincer, mediul acesta online e ca al doilea job acum pentru mine. E greu să postezi zilnic și să ții legătura cu comunitatea ta. Uneori nu am timp, dar mă împlinește și îmi aduce multă satisfacție. Mă bucură enorm să văd că pot ajuta, că pot oferi sfaturi din experiența mea.

Foarte importante în ridicarea conturilor de socializare au fost postările zilnice, story-urile cât mai multe, reels-urile, tik-tok-urile și hastag-urile la postări (cât mai multe, care să facă referire la domeniul tău de activitate, de exmeplu : #nails #manicure #unghiiromania #nails2inspire #unghiibucuresti #modeleunghii etc.).

Extrem de important este să ai la secțiunea "nume" pe Instagram, un nume care să conțină cuvinte cheie, precum: “unghii”, urmat de orașul în care faci unghii. Dacă ai de exemplu “unghii Brasov”, când cineva caută asta pe Instagram, vei apărea tu printre primele rezultate.

Totul despre începutul meu în domeniul manichiurii, evoluția

La secțiunea “nume”, trebuie să avem cuvinte care descriu activitatea noastră, cum am spus, de exemplu” UNGHII BRASOV”.

AȘA VEI FI MULT MAI UȘOR DE GĂSIT PE INSTAGRAM DE VIITOARE CLIENTE.

Iar la “nume de utilizator” poți să pui orice, dar este recomandat să fie ceva sugestiv și ușor de ținut minte.

Ce bine ar fi fost să știu și eu lucrurile acestea la început. Ma bucur că știu măcar acum și pot să transmit mai departe informația.

Este extrem de important să te expui și pe tine. Un cont care are doar postări cu unghii e plictisitor. Oamenii vor să vadă și cine face acele unghiuțe, cine ești tu, să fie un profil cât mai umanizat. Clientele vin la manichiură și pentru că le ești simpatică, nu doar pentru că le faci unghiile.

Dacă postezi zilnic și ai un conținut diversificat și dacă vorbești la story, e imposibil să nu te placă lumea și să nu ajungi la cât mai mulți oameni.

Postează poze cu produsele pe care le folosești, cu tine și cu lucrările tale, așa vei atrage mai multă lume.

Reels-urile si TikTok-urile atrag mulți urmăritori, care sunt persoane interesate de domeniul tău de activitate. Așa că pune-te pe treabă și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Un alt factor important care m-a ajutat să cresc au fost descrierile la fiecare postare. O postare fără descriere nu atrage la fel de multe persoane ca o postare în care le povestești ceva urmăritorilor tăi.

O altă întrebare la care vreau să raspund în acest articol este cea legată de prețuri.

Prețul trebuie să fie direct proporțional cu ceea ce oferi. Așa că atunci când cererea este mare și calitatea pe care o oferi a crescut, îți poți crește prețurile cu 20-30 lei. Nu merită să faci o mărire de 5 lei, și peste 2 luni să mai mărești iar.

Felul în care anunți mărirea prețurilor trebuie să fie cât mai simplu și fără prea multe explicații. Multe fete m-au întrebat cum să anunțe că au mărit prețurile. E simplu:’’ Începând cu data de -.-.- lista de prețuri va fi următoarea. Și atât. La supermarket când crește prețul la zahăr nu ni se spune și de ce. Este important să îți valorizezi munca și să nu îți fie teamă că vor pleca cliente. Odată cu fiecare clientă plecată vor veni altele noi, care vor plăti pentru ceea ce oferi tu. Un lucru foarte important de ținut minte este că tu oferi calitate ridicată tocmai prin prisma faptului că ai investit în aparatură, produse și cursuri de perfecționare.

Sunt multe de spus, dar ar fi articolul prea mare, mai povestim și în alte articole.

Te pup și sunt fericită că am împărtășit cu tine experiența mea și sper ca tot ce ai citit aici să aibă un impact pozitiv asupra ta și să te motiveze.

Te aștept cu un follow pe Instagram ca să păstrăm legatura zilnic și să împărtășim împreună experiențe și manichiuri superbe.

 

Alte articole