Această expresie, “Unghiile prind aer” a apărut odată cu unghiile tehnice, în anul 1954, când un medic stomatolog și-a rupt o unghie în timp ce lucra, și a încercat să își construiască una nouă, folosind acryl-ul. Unghia pe care a creat-o părea foarte naturală și l-a ajutat în același timp să scape de durere.
De atunci au fost făcute numeroase cercetări și a apărut industria unghiilor tehnice care este într-o continuă dezvoltare.
Acum 20 de ani a apărut și gelul, apoi a apărut și baza rubber. Toate aceste materiale necesită o aderență perfectă pe placa unghială și o tehnică corectă pentru a rezista între 3 și 4 săptămâni, timp după care clientele vin la întreținere.
Este de departe dorința fiecărei femei, ca atunci când alege o manichiură cu gel, semi sau acryl, aceasta să reziste perfect până la următoarea întreținere. Clar,este și dorința primordială, a noastră, a tehnicienilor, să le oferim clientelor noastre o manichiură rezistentă.
Am decis să vorbesc despre aderența materialelor în acest articol și să vin în ajutorul tău cu câteva sfaturi de care, dacă vei ține cont, vei reuși să obții aderența ideală.
Motivele pentru care unghiile "prind aer" pot fi numeroase, însă cel mai des întâlnite greșeli, care influențează aderența, sunt următoarele:
1. Pregătirea unghiei naturale și mătuirea plăcii unghiale
Pentru ca materialele aplicate să aibă o aderență perfectă, este nevoie ca unghia naturală să fie mătuită cu pila de granulație 180 gr.
Granulația pilei semnifică defapt, striațiile pe care pila le lasă în urma ei pe placa unghială, striații unde se va prinde materialul după aplicare și polimerizare. Zonele neatinse de pilă (zonele care rămân lucioase), vor fi zonele în care se va crea efectul de lifting. Pentru că acolo, materialul aplicat nu s-a prins.
2. Îndepărtarea materialului vechi de la o întreținere la alta
Materialul vechi trebuie îndepărtat neapărat în proporție de 80%. Astfel se poate observa dacă există zone cu lifting. Acelea sunt zonele care trebuie îndepărtate în totaliate.
Exfolierile vechi neîndepărtate în totaliate vor duce cu siguranță la apariția efectului de lifting.
3. Curățarea cuticulei
Cea mai des întâlnită zonă în care apare “aerul”, este zona cuticulei.
Trebuie să acorzi o mare atenție acestui pas și să îndepărtezi în totalitate membrana de pe placa unghială și de sub eponychium. Placa unghială din acea zonă nu poate fi mătuită cu pila, dar va fi mătuită cu capătul de freză flacără. În caz contrar materialul aplicat nu se va prinde de placa unghială, ci de țesutul rămas pe unghie în acea zonă, iar după câteva zile se va dezlipi.
De aceea, nu recomand să realizezi manichiuri fără curățarea cuticulei. Chiar dacă unele cliente refuză să-și curețe cuticula, le poți explica faptul că în caz contrar există riscul apariției liftingului.
4. Praful
Praful este cu siguranță cel mai mare dușman al aderenței.
Îți recomand ca după curățarea cuticulei, să pui clienta să se spele pe mâini cu o periuță, iar apoi să ștergi cu atenție zona cuticulei cu un pad umezit cu cleaner.
Chiar și soluția alustat folosită la oprirea sângerării, atunci cand este rănită cuticula, poate crea efectul de lifting dacă nu a fost degresată zona cu cleaner după folosirea ei.
5. Excesul de sebum și alte reziduuri ajunse pe placa unghială
Clienta trebuie atenționată că după folosirea soluțiilor de pregătire, ea nu are voie sa își atingă fața sau părul cu unghiile. Orice exces de sebum sau diferite reziduuri pe placa unghială vor influența negativ aderența.
6. Surplusul de material din zona lunulei
Surplusul de material din zona lunulei, produce dezlipirea materialului, deoarece zona lunulei este destul de sensibilă și moale.
La o unghie tehnică, cea mai mare cantitate de material este în zona apexului, deoarece acesta oferă rezistența unghiei. Nu zona lunulei sau varful liber al unghiei oferă rezistența. Încărcarea cu mai mult material decât trebuie a zonei lunulei sau a vârfului liber, poate determina liftingul și nu rezistența unghiei. O unghie încărcată cu exces de material nu va fi niciodată mai rezistentă, ci din contra, va ceda foarte repede.
Întotdeauna zona lunulei și vârful liber al unghiei vor fi semitransparente după aplicarea materialului. Grosimea materialul va crește treptat până în apex, iar apoi va scădea treptat către vârful unghiei.
Materialul dur poate crea același efect, de aceea în zona lunulei se recomandă doar aplicarea materialelor flexibile.
7. Hiperhidroza palmară
Este dificil să lucrezi pe unghiuțele unei cliente cu hiperhidroză palmară (palmele ii transpiră în mod excesiv).
Pentru a evita efectul de lifting, îți recomand în acest caz să folosești primer cu acid. Aceasta este singurul moment în care eu folosesc primer cu acid, pentru a spori aderența.
O problemă des întâmpinată de tehnicieni este dezlipirea materialului de vârful unghiei, mai ales la forma pătrat.
Îți recomand ca în acest caz, să optezi pentru tehnica de under refill. Încarcă vârful liber al unghiei cu material și pilește unghia naturală dedesubt. Astfel vei scăpa de această problemă.
De asemenea, poți recomanda clientei forma oval, dar și în acest caz îți recomand pilirea unghiei naturale sub material.
Pentru această tehnică ai nevoie de un CAPĂT DE FREZĂ CARBID AC ALBASTRU - under refill (îl găsiți “AICI”). Forma acestui bit vă ajută să îndepărtați cu ușurință unghia naturală de sub gel.
8. “Sigilarea vârfului liber al unghiei”
Aceasta este o tehnică greșită și poate provoca dezlipirea materialului.
Îți recomand ca la finalul fiecărei manichiuri să dai o pilă de final (pilește marginea liberă a unghiei, atât în vârf cât și pe laterale). În acest fel vei aduce toate straturile aplicate la același nivel și vei oferi un plus de rezistență și un aspect estetic mult mai plăcut.
Îți recomand să folosești întotdeauna soluțiile de pregătire (Nail Prep și Bonder) iar apoi un strat pensulat de bază transparentă (eu folosesc “Gum Base Cupio” ). Aplic întotdeauna stratul de bază cu o pensulă de gel, apăsând pe unghie, astfel baza va intra în striațiile pe care le-a lăsat pila și va crea aderența ideală.
Sper ca toată informația regăsită aici să îți fie de ajutor și să nu fie doar o lectură pentru tine. Ținând cont de aceste Tips&Tricks, cu siguranță vei obține manichiuri rezistente de până la 4 săptămâni.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te aștept cu un follow pe pagina mea de Instagram și cu un tag în story-ul tău, pentru a împărtăși acest articol cu comunitatea ta.
Te super pup!